Сесиите по йога на смеха започват с леки загряващи упражнения, които включват разтягане, скандиране, пляскане и раздвижване на тялото. Те помагат да се премахнат задръжките и да се развие усещане за детинска игривост. Дихателните упражнения подготвят дробовете за смеха, след което следват поредица от упражнения за смях. Те комбинират игривост с техники за визуализация.Когато тези упражнения се съчетаят със силната динамика на социалната група, водят до продължителен, безусловен и сърдечен смях.
Упражненията за смях се съчетават с дихателни упражнения. Научно е доказано, че 20 минути смях са достатъчни да доведат до пълните физиологични ползи. Сесията може да завърши с "медитация чрез смях". Това е сесия с разнороден смях, където участниците седят или лежат на земята, позволявайки на естествения смях да се излива от тях като фонтан. Това е много силно духовно преживяване, което води до мощен емоционален катарзис, както и до усещането за пълно освобождение и радост, което може да продължи с дни. Може да бъде последвано от направлявана релаксация. Защо се нарича йога на смеха?

Думата "Yoga" произхожда от санскритската дума "Yuj". Смисълът, скрит в нея е да владеем живота си, интегрирайки всички негови аспекти, да постигнем хармония между тялото от една страна, и ума, духа и обществото ни от друга. Има много разклонения на йога. Основната причина Д-р Катария (основателят на йога на смеха) да нарече "йога на смеха" така, е че той въвежда в упражненията за смях т.нар. пранаяма - древна наука за йогистко дишане. Тя има мощен и моментален ефект върху нашата психика, и се използва от над 4 000 години, за да повлияе на тялото, ума и емоциите. Според философията на йога, ние сме живи, защото чрез нашия дъх космическата енергия на вселената се влива тялото ни. Това е Силата на енергията на живота, или "Прана". Същината на нашия живот е дишането. При стрес и негативни емоции, дишането ни става плитко и неравномерно, а това спира потока на прана през тялото ни. От медицинска гледна точка, най-важния компонент на дъха е кислорода. Ето какво е казал за важността на кислорода д-р Ото Варбург, президент на Института по клетъчна физиология, печелил Нобелова награда" за медицина: Техниките за дълбоко дишане повишават нивото на кислорода в клетките и са най-важния фактор за енергичен и лишен от болести живот. Когато клетките получават достатъчно кислород, ракът не може и няма да възникне".

Информация: http://laughteryoga.bg/