Връзките са неизменна част от ежедневието ни, особено на работното място. И тайната за всяка успешна връзка е доверието. Без него всеки екип е нефункционираща група от индивиди, загрижени единствено за себе си.

Един от елементите, който гради така търсеното качество е естествено личното ни поведение. Доверието помага на екипа винаги да дава всичко от себе си и да работи в интерес на компанията или организацията. Всичко това е постигнато чрез комуникация и взаимно уважение.

Липсата на доверие от друга страна, води до желанието за надмощие, последвано от конфликти и егоистично поведение. Според Management Issues не бива да съществува ''Аз'' в отборната игра, защото поведение от този тип е пагубно за всяка компания. В общество, пропито от мнителност на хората един към друг, е наистина трудно да се създаде здравословна връзка от какъвто и да е тип. Ако искате да стимулирате бизнеса си и комуникацията между своите служители, ето няколко бързи съвета как да го направите:

1. Винаги спазвайте своите обещания и ангажименти към другите.

2. Приоритет са първо чуждите нужди и желания, винаги трябва да поставяте себе си на заден план.

3. Основата на Вашите думи и действия трябва да е еднаква във всяка една ситуация.

4. Бъдете критични към своите колеги. Колкото и странно да звучи, всяка основателна критика води до заздравяване на взаимоотношенията.

5. Бъдете искрени през цялото време, лъжата е Вашият най-голям враг.

6. Бъдете готов да признаете грешките си когато е нужно, без да обвинявате други за тях.

7. Излагайте само градивна критика пред вашите колеги или подчинени, в противен случай рискувате те да се отчуждят и да загубите тяхната лоялност.

8. Никога не говорете зад гърба на другите. Дори да успеете да спечелите благоразположението на един, всички останали бързо ще се обърнат срещу Вас.

9. Не трябва да подценявате качествата на други, дори най-ниско квалифицираният човек в екипа може да е от полза в критичен момент. Трябва да позволявате на всеки да представя своите идеи и мисли, това ще доведе до прогрес не само в екипа но и в цялата фирма.

10. Не приемайте отправената към Вас критика лично. Ако се вслушате в нея това ще ви направи по-добър и по-ценен отборен играч.

11. Доказано е че ако ‘’разчупите леда” с истории от личния си живот, това ще ви сближи с колегите и ще стимулира общата ви работа заедно.

12. Не се притеснявайте да поискате помощ във всеки един момент, това кара хората около Вас да се чувстват полезни и незаменими.

13. Винаги показвайте своите адмирации към чуждата работа и да споделяте възхищението си от нея. Трябва да се учите от постиженията на другите, за да подобрите своите собствени.

14. Неотлъчно следвайте решенията, взети от вашия екип и никога не поемайте по свой собствен курс. Всяко такова действие ще ви превърне в аутсайдера на групата.

15. Никога не създавайте ненужни интриги в офиса, това само ще наруши работната атмосфера и продуктивността на екипа.

Инфорация: http://www.manager.bg