Във всяка организация, без значение дали е малка или голяма, екипа от хора с различен опит и длъжност трябва да може да се сработи, за да даде добри резултати на организацията.
Ако сте лидер или дори само член от екипа, кои са петте златни правила, които окуражават екипа да работи заедно и ефективно за компанията си?

Златно правило 1:
Намерете неща, които екипа лесно да приема и върху които да се фокусира

Разни хора, разни идеали. Няма как всички членове от екипа да са едно мнение и виждане за нещата. Така е когато работят заедно. Затова е добре да се намери една обща цел, кауза, в името на която да си свършат работата безпроблемно и да не влагат лични чувства. Така например, счетоводни фирми съществуват, за да обслужват клиентите си, болници, училища, социално домове и т.н. Хората, без значение каква е тяхната функционална пристрастеност като цяло могат да са зад една общата цел и да работят за нея.

Златно правило 2:
Признаване на добрият екип
Много е лесно всички успехи да бъдат предписани на лидера. А в интерес на истината 90% от успеха на компанията зависи от нейният екип. Затова лидерът трябва да изказва признанието си към екипа за техният принос в това тяхната компания да процъфтява.

6 ключа за ефективно професионално резюмеЗлатно правило 3:
Накарайте хората да се разбират по между си по – добре
Лидерът трябва да насърчава хората от екипа си да избягват стереотипите и да им помогне да се разбират по-добре.

Златно правило 4:
Фокусирайте се върху съдействието от всички в екипа
Всеки човек гледа на нещата по различен начин. Затова вие като лидер трябва да изслушате всички гледни точки. Най – добрите решения се предлагат от екип, който работи и предлага набор от възможности.

Златно правило 5:
Не очаквайте това да стане за една нощ
Отнема време, за да се сработи един екип. Това по – скоро е дългосрочен проект, отколкото седмичен. Важно е да се направят първо малките стъпки в екипа, а големите сами ще дойдат след това.

Информация: http://www.bgstuff.net