Всички знаем, че смехът е най-доброто лекарство. За съжаление, в днешни дни, все по-рядко ни се случва да си намерим повод да се разсмеем. Това ни кара да се питаме: как да внесем повече смях и радост в живота си?

Йога на смеха, или Хасия йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. С йога на смеха, всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедийни изпълнения. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, като скоро прераства в силен и заразителен смях. Участниците в групата се гледат в очите и обменят енергия помежду си, което ги сближава и им носи чувство на радост. По време на практики по йога на смеха, забравяме за проблемите ни като възрастни и оставяме детето в нас да играе, защото именно по време на игра се ражда смеха. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях.

Д-р Мадан Катариа

Йога на смеха е откритие на индийския лекар Мадан Катария. Провеждайки проучване за ползотворното лечебно действие на смеха, той решил да стартира първия клуб по смях. Така през 1995 година, в един Мумбайски парк, д-р Катариа и още четирима души дават началото на йога на смеха. От тогава идеята е достигнала до 66 страни и над 10 000 клуба по цял свят.

Дори когато го правим като упражнение, сме с ясното съзнание че това е полезно за нас и помагаме на физическото и психическото ни здраве. Йога на смеха е единствената практика, която позволява на възрастните да се смеят продължително и сърдечно, без да използват ума си. Не разчитаме на интелектуалната мисъл, защото тя обикновено ни възпира да се смеем.

Не се нуждаете от чувство за хумор, за да се смеете!

Хората смятат, че за да се смеем трябва да имаме добро чувство за хумор. Чувството за хумор е способността на мозъка да възприема, свързва и преживява дадена ситуация, преценявайки дали тя е смешна или не. С други думи, чувство за хумор е необходимо при условен смях. Никой не се ражда с чувство за хумор. Никое дете не може да разказва вицове. Децата обикновено избухват в смях преди края на историята. Те не се смеят, защото имат чувство за хумор, а защото радостта е в природата им. През късното детство развиваме способността си да съдим и преценяваме, и се препрограмираме от естествен към условен смях. За да си възвърнем способността да се смеем радостно отново, възрастните трябва да премахнем наслоените забрани, правила и умствени задръжки, създавани от нас самите, семейството и обществото ни. Отвъд тези бариери се крие безграничната ни способност да се смеем.

Да се развие способността на човек със задръжки да се смее, е като да се разчисти извор, блокиран с камъни. Веднъж щом задръжките се премахнат, смехът бликва отново. Йога на смеха спомага на този пречистващ процес. Йога на смеха е ефективна дори при хора които са загубили способността си да се смеят или нямат никакво чувство за хумор.

Информация: http://laughteryoga.bg/

Каним ви да споделите тези пречистващи емоции с нас!

Редовни групови часове:
Сряда от 19.00 ч.

Водещ: Таня Димитрова

Зала София, Т-Д Елит ЕООД
Ж.к. „Гоце Делчев”
Ул. „Костенски водопад”, Бл. 6
e-mail: office@td-elite.com

Тел.: 0888 836 109